Borne – Eigenaar van HubertsArt is Andreas Joost  (links op de foto). Dat klinkt Duits en dat is hij ook van oorsprong, maar sinds zijn 13e woont hij in Nederland. Andreas had een druk zakenleven en reisde veel. Een ernstig ongeval in 2018 plaatste hem noodgedwongen in een rust- en revalidatiestand. Twee jaar lang. Dat klinkt heel erg, maar eigenlijk was het ook een heel positieve periode: Andreas pakte één van zijn hobby’s weer op en ontdekte tegelijkertijd hoe helend en liefdevol zijn band was met zijn gezin en zeker ook met hun teckeltje Hubert, waarmee meteen de naam van het atelier verklaard is. 

 

Andreas stopte al zijn beschikbare tijd in lezen, cursussen, een werkplaats inrichten, materialen en machines aanschaffen en drie jaar na zijn ongeluk maakte Andreas kunst van keramiek en werd daar heel gelukkig van.Op 27 mei van dit jaar ging zijn grote wens in vervulling: hij beklonk, nota bene op zijn verjaardag, de overname van het kunstatelier van Harry Davina, die helaas 1 oktober jl. overleed. Het atelier verhuisde onlangs van de Aanslagsweg naar de Woolderweg 13c, letterlijk 100 meter verderop, naar een prachtig industrieel atelier met een fantastische en voor kunst heel belangrijke lichtinval. Andreas is er helemaal in zijn element. Als je er binnenloopt voel je de ‘warmte’. Niet per se van de verwarming maar een kunstzinnige warmte in een ruimte waar iedereen de kunstenaar mag zijn die hij/zij graag wil.

Nu ook tekenen en schilderen

HubertsArt is er om te keramieken maar sinds kort ook om te schilderen. Andreas heeft namelijk een schilderdocent weten te strikken in de persoon van René Domburg (rechts op de foto). De pensionado en docent leerde de fijne kneepjes van de kunst onder andere op de Rietveld Academie in Amsterdam. “Ik zeg mensen niet wat ze zouden moeten doen, maar ik geef aanwijzingen. Op die manier komt de creatieve uiting van die persoon helemaal tot zijn recht. Niets is fout of gek, alles mag hier”, zegt René. Andreas beaamt dat: “Creativiteit kun je niet in een keurslijf drukken. Juist doordat je mensen helemaal vrij laat en ze alleen wat tips geeft hier en daar, komt de échte kunstenaar naar boven. Als je iemand onzeker maakt, help je zijn creativiteit ook om zeep.”

Liefdevol en geduldig

Brigitte, die elke vrijdagochtend met haar moeder naar HubertsArt komt, wil ook graag even wat kwijt: “Ik heb ooit een workshop van Andreas gevolgd en was meteen om. Ik heb nog nooit iemand meegemaakt die zo liefdevol en geduldig kan begeleiden. HubertsArt is er voor alle niveaus en talent is niet nodig. Door hun manier van doen, wordt iedereen een kunstenaar. Het is geen cursus die je volgt, het is een beleving, elke week weer.”

Meld je nu aan!

Klinkt goed? Dan heb je geluk want er zijn nog enkele plekken vrij. Schilderen kan op dinsdagochtend van 9.00 tot 11.30 uur en op woensdagavond van 19.00 tot 21.30 uur. Voor keramiekcursussen zijn er nog een paar mogelijkheden op maandag- en woensdagochtend. Andreas en René houden met opzet de groepen klein: “Iedereen moet voldoende aandacht en ruimte krijgen om zijn of haar creativiteit maximaal te ontplooien. Geef je dus snel op!”

HubertsArt vind je aan de Woolderweg 13c in Borne.

Meer informatie of aanmelden kan via 06-51610463 of via andreas@hubertsart.com of neem een kijkje op de website www.hubertsart.com.