Zaterdag 11 mei'24 RAKU gestookt achter het atelier, het was geweldig, foto's volgen

Raku stoken  ……. Vanaf 2024 bij HubertsArt

Raku vindt zijn oorsprong in Japan. Voor de bekende theeceremonies werden kommen gemaakt die spontaan werden geglazuurd, en buiten onder het genot van een kopje thee met wat te eten werden gestookt. Raku wordt wel vertaald als, geluk (door toeval), vreugde, plezier.

Bij een raku stook worden keramiek werkstukken gemaakt van witte grove chamotte klei en met verschillende raku glazuren geglazuurd en buiten in een speciale rakuoven ( een soort oliedrum) gestookt. 

Als het glazuur roodgloeiend is wordt het werkstuk met een tang uit de oven gehaald en in een ton met zaagsel geplaatst, waarna deze afgedekt wordt  met een deksel. Door de temperatuurshock gaat het glazuur barsten, “craqueleren”. In de ton is het werkstuk echter nog heet genoeg om het zaagsel tot ontbranding te brengen en, doordat de ton afgedekt is, heeft het vuur niet genoeg zuurstof waardoor er veel

rook ontstaat ( reducerend stoken) De zwarte rook hecht zich in de barsten van het glazuur en op plekken waar geen glazuur is aangebracht. Als het werkstuk afgekoeld is, moet het schoon geschuurd worden en dan krijg je het eindresultaat te zien. Omdat de stook buiten gebeurt en iedereen anders werkt kun je nooit van te voren voorspellen hoe je werk uit de oven .

Samen met Ria Stockmann starten wij deze geweldige activiteit op. Ria heeft veel ervaring met het rakustoken en het maken van geweldige kunstwerken.  Op haar website, https://kunstnonstop.nl/platform/kunstenaars/ria-stockmann-hutten, meer over Ria. Tijdens onze cursussen kunnen wij dan met speciale klei en glazuren de werkstukken voorbereiden en op een zaterdag deze traditioneel stoken. Ook is het mogelijk een workshop te volgen wanneer je geen cursist bent.

Met Ria heb ik al het rakustoken geoefend, geweldig! Zie foto’s.

Meer willen weten? wij leggen je graag de mogelijkheden uit.

Raku stoken met Ria